zamknij

Magdalena Sierny

Wielkanocne maszkiety

2019-04-19

Kilka fit trików na przetrwanie Wielkanocy

1. Święta są od maszkietów, a nie diet.

2. Liczy się ilość i jakość. Jeden kawałek domowego ciasta będzie znacznie lepszym wyjściem niż talerz kupnych słodyczy.

3. Święta trwają 2 dni. Podpowiedź: przygotuj ilość jedzenia odpowiadającą temu okresowi, a nie tygodniowemu wyżywieniu połowy wojska.

4. Nie podjadaj „jeszcze jednego plasterka wędlinki” i „przecież tylko małego jajeczka z majonezikiem”. Nałóż na talerz wszystko, na co masz ochotę i zjedz. Nie podjadaj!

5. Do picia wybierz tanią wodę, a nie świąteczną coca-colę.

6. Jedz wolno i ze smakiem, delektuj się każdym kęsem świątecznych pyszności. Wtedy wystarczy jeden kawałek sernika, a nie pięć.

7. Wyjdź na spacer, albo dwa. W domu mniej osób zauważy nową spódnicę i specjalne świąteczne paznokcie!

8. Gospodynie mają prawo i możliwość:

- połowę majonezu zastąpić gęstym jogurtem,

- wybrać mniej tłuste mięsa,

- nie kupować słodkich napojów,

- upiec jedno ciasto a nie trzy,

- wprowadzić nowe, jak to mówi moja babcia „dietyczne” potrawy (propozycje poniżej).

 

DOMOWA SZYNKA

Składniki:

- porcja szynki wieprzowej ( około 1,5 kg)

- majeranek 5 łyżek,

- główka czosnku,

- sól łyżeczka,

- pieprz do smaku,

- olej 50 ml,

- woda 100 ml.

Mięso nacieramy mieszanką majeranku, soli, pieprzu i przeciśniętego przez praskę czosnku. Obwiązujemy sznurkiem, żeby utrzymało kształt podczas pieczenia. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy wodą i olejem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając sosem z dna foremki. Po upieczeniu odstawiamy pod przykryciem na 20 minut, po tym czasie możemy rozkroić szynkę. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno jako wędlinę.

FIT SERNIK NA ZIMNO

Składniki:

Spód:

- 250 suszonych daktyli,

- 70g płatkow owsianych,

- łyżka kakao,

- 30g orzechów lub nasion.

Masa serowa:

- 500g chudego twarogu,

- 400g jogurtu greckiego,

- 1 banan,

- 60g g cukru lub ksylitolu,

- 20g żelatyny.

Dekoracja: owoce (polecam truskawki, maliny i borówki) oraz syrop klonowy

Spód: daktyle moczymy w gorącej wodzie kilka minut. Odcedzamy i miksujemy z płatkami owsianymi i orzechami. Wykładamy płasko na blaszkę i chowamy do lodówki.

Masa: twaróg miksujemy z jogurtem, bananem i ksylitolem lub cukrem. Żelatynę rozpuszczamy, dodajemy do masy i ponownie miksujemy. Wylewamy na spód i układamy wybrane owoce. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Sernik podajemy polany miodem lub syropem klonowym.

Pysznych Świąt!

Wasza rybnicka dietetyczka Magdalena Sierny


Chciałbyś pisać bloga? Napisz do nas: [email protected]

Magdalena Sierny

Magdalena Sierny

Magdalena Sierny jest magistrem dietetyki i edukatorem żywieniowym, absolwentką Wydziału Lekarskiego CM Uniewersytetu Jagiellońskiego. Szczególnie interesuje się żywieniem kobiet ciężarnych i karmiących oraz wspomaganiem żywieniowym w chorobach. Prowadzi poradnię dietetyczną "Diety i maszkiety" w Rybniku oraz warszaty edukacyjne.

Redakcja Rybnik.com.pl nie odpowiada za treści oraz materiały publikowane przez użytkowników platformy blogowej. Treści i materiały publikowane przez Użytkowników stanowią prywatne opinie Użytkowników, za których publikacje Redakcja nie ponosi odpowiedzialności.

Oceń publikację: + 1 + 12 - 1 - 3

 

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.