- Kryterium oceny produktów kandydatów opiera się przede wszystkim na obowiązującym standardzie. Im wyrób jest bliższy wzorca, tym lepiej - wyjaśnia Piotr Niewelt, członek komisji egzaminacyjnej. - Smak owszem jest ważny, ale to wygląd wyrobu decyduje o tym, czy go kupimy. W szczególności cukiernicy powinni dbać o walory estetyczne swoich produktów - dodaje właściciel znanych w regionie piekarni i cukierni.
Do egzaminu podeszli uczniowie klas trzecich szkół zawodowych. Żeby zdobyć tytuł czeladnika muszą pozytywnie zaliczyć wszystkie 3 części egzaminu. Pierwsza część polega na ocenie praktycznych umiejętności kandydata. Kolejne mają charakter teoretyczny. Kandydaci wypełniają test wielokrotnego wyboru i odpowiadają na pytania.
> Zobacz co potrafią świeżo upieczeni fryzjerzy (wideo)
Po egzaminach dla piekarzy i cukierników kolej na mechaników samochodowych, stolarzy oraz fryzjerów. Egzaminy odbędą się we wrześniu.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Piękna jejkowiczanka w półfinale Miss Polski. Mieszkańcy kibicują Sarze Stempce
+94 / -27Międzynarodowy Dzień Kostki Rubika. Mistrz z Rybnika pokazał, jak szybko ją układa! (wideo)
+28 / -2Marcin Nowakowski i Kuba Badach w inoWino (zdjęcia)
+8 / -1Zapraszamy na spotkanie z Markiem Krajewskim w Focus Park Rybnik
+3 / -0Pablopavo i Ludziki w Teatrze Ziemi Rybnickiej
+3 / -0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert