Konkurs odbył się w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Celem gastronomicznych rywalizacji było promowanie śląskich tradycji kulinarnych, związanych z przygotowaniem gęsi. Konkurs poprowadził Remigiusz Rączka.
Rybnicki „ekonomik” reprezentowali: Martyna Rusin i Michał Stacherczak. Uczniowie, z pomocą nauczycielki, Katarzyny Solis, przygotowali potrawę o nazwie „Fuzja smaku wywołana duszoną gęsiną w towarzystwie parfait z wątróbki, odpoczywającą na poduchach z aromatyczną cebulką”.
Rybniczanie zostali wyróżnieni za nowatorski sposób podania potrawy i dzięki własnej kreatywności otrzymali tytuł Mistrzów Gęsiny, co wiązało się również z pierwszym miejscem na I Śląskiej Jesieni Kulinarnej.
Tagi: Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych, kucharze, młodzież, gastronomia, Remigiusz Rączka, Śląsk, kuchnia śląska, Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, Śląska Jesień Kulinarna
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Piękna jejkowiczanka w półfinale Miss Polski. Mieszkańcy kibicują Sarze Stempce
+94 / -27Międzynarodowy Dzień Kostki Rubika. Mistrz z Rybnika pokazał, jak szybko ją układa! (wideo)
+28 / -2Marcin Nowakowski i Kuba Badach w inoWino (zdjęcia)
+8 / -1Zapraszamy na spotkanie z Markiem Krajewskim w Focus Park Rybnik
+3 / -0Pablopavo i Ludziki w Teatrze Ziemi Rybnickiej
+3 / -0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~Kobuch 2011-11-23
20:06:02
W której Rybnickiej restauracji można taki przysmak skonsumować?:)