Makówka – przepis Karola Karpiaka, laureata konkursu kulinarnego „Zgotuj Sobie Sukces”:
0,5 kg maku mielonego (najlepiej samemu zmielić), 5 dag rodzynek, 750 ml wody, 20 dag cukru , 3 łyżki miodu naturalnego, 5 dużych sucharków, 2 dag migdałów siekanych, olejek migdałowy, bułka kanapkowa, 0,5 l mleka, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe.
1. Wodę zagotować z cukrem i miodem.
2. Rodzynki posiekać i wrzucić do wody.
3. Kiedy rodzynki będą już miękkie, wrzucić sucharki i rozgotować.
4. Kiedy sucharki rozpadną się całkowicie, porcjami wsypywać mak stale mieszając.
5. Gdy mak będzie już zaparzony, dodać migdały i olejek.
6. W osobnym garnku podgrzać mleko z cukrem wanilinowym.
7. Bułkę kanapkową w pokroić w 1 cm plasterki.
8. Tradycyjnie makówkę robi się w dużej misce: na przemian warstwami mak, bułka kanapkowa.
9. Każdą warstwę nasączamy ciepłym mlekiem za pomocą chochli lub dużej łyżki.
10. Kiedy miska będzie już pełna, posypać z góry kokosem i wstawić do lodówki.
11. Tak przygotowana makówka może pozostać w lodówce przez kilka dni.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Piękna jejkowiczanka w półfinale Miss Polski. Mieszkańcy kibicują Sarze Stempce
+94 / -27Międzynarodowy Dzień Kostki Rubika. Mistrz z Rybnika pokazał, jak szybko ją układa! (wideo)
+28 / -2Marcin Nowakowski i Kuba Badach w inoWino (zdjęcia)
+8 / -1Zapraszamy na spotkanie z Markiem Krajewskim w Focus Park Rybnik
+3 / -0Pablopavo i Ludziki w Teatrze Ziemi Rybnickiej
+3 / -0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~ 2020-10-15
12:49:10
Brawo :-)