Już w najbliższą sobotę zasiądziemy przy wigilijnym stole, na którym z pewnością pojawią się potrawy w tradycyjnym wydaniu, jak choćby karp czy kapusta z grzybami. Coraz więcej Polaków zaczyna jednak w kuchni eksperymentować i przemyca na świąteczny stół dania w nowoczesnej odsłonie. Jeśli zaliczacie się do tych drugich, mamy dla Was interesujący przepis przygotowany przez Łukasza Gamonia- szefa kuchni restauracji Taaka Ryba.
Przypomnijmy, że restauracja Taaka Ryba z Suminy znalazła się w gronie 460 polskich restauracji rekomendowanych przez prestiżowy „Żółty przewodnik Gault&Millau. Polska 2017”, a wyróżnienie podczas gali w Łodzi w imieniu restauracji odebrał szef kuchni – Łukasz Gamoń.
Łukasz Gamoń zachęca do urozmaicenia świątecznej kuchni i proponuje przyrządzenie świątecznego amura w pistacjach i białym maku z pianą wiśniową i pierożkami z serem i czarnuszką.
Składniki:
Amur filet i dzwonek – 200g
Pistacje niesolone – 20g
Biały mak – 20g
Wiśnie marynowane w occie – 100ml
Klarowane masło – 100g
Lecytyna sojowa – 2g
Wędzona słonina – 50g
Ser koryciński z czarnuszką – 30g
Masło – 15g
Sól grzybowa, pieprz biały
Miód
Tymianek świeży
Przepis
Amura przyprawiamy solą grzybową i białym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Filet panierujemy w mące i jajku, następnie rozgniatamy w moździerzu pistacje i obtaczamy rybę.
Dzwonek panierujemy w mące i jajku, następnie w białym maku.
Smażymy na klarowanym maśle na złoty kolor.
Piana z wiśni
Wiśnie przygotowujemy w okresie ich zbioru, marynujemy w zalewie miodowo-octowej przez co najmniej miesiąc.
Marynatę z wiśni łączymy z lecytyną sojową, następnie ubijamy do uzyskania sztywnej piany.
Sos wiśniowy
Marynatę z wiśni redukujemy z dodatkiem miodu i świeżego tymianku. Aby zagęścić sos na koniec dodajemy łyżkę zimnego masła, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis na pierożki
Tradycyjne ciasto na pierogi faszerujemy serem korycińskim z dodatkiem czarnuszki. Gotujemy w osolonej wodzie. Słoninę skwarzymy do uzyskania chrupkości, odcedzamy z tłuszczu, posypujemy pierożki.
SMACZNEGO!
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
17-letni Kamil chciał zrobić dla rodziny grilla. Jest poważnie poparzony. Jego mama prosi o wsparcie
25721Zatankował 230 litrów paliwa i odjechał bez płacenia. Poznajecie go?
19055Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest w Rybniku i ile kosztują?
18598Co tam nowego u „mistrzów” parkowania? Są nowe zdjęcia ich „dokonań”
15901Padają ryby w Zalewie Rybnickim. Jaki jest powód?
15621Wyprowadzał psa bez smyczy. Właściciel agresywnego czworonoga chciał przechytrzyć strażników
+166 / -11Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
+145 / -20Grzegorz J. usłyszał wyrok: 2,5 roku więzienia!
+155 / -47Ruszyła II tura wyborów! Zapraszamy na wieczór wyborczy w Rybnik.com.pl
+116 / -11Gwałt na małoletniej w Rybniku. Kryminalni zatrzymali dwóch mężczyzn
+105 / -9Znamy kandydatów do Parlamentu Europejskiego. Kto startuje z naszego okręgu?
38Kierowcy mają powody do radości. "Kierunek zmian na pylonach może cieszyć"
31Senat również za językiem śląskim. Teraz czas na decyzję prezydenta Dudy
17Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest w Rybniku i ile kosztują?
17Nowiny: teren „rekreacyjny” za Górką dla Burka został odgrodzony. Czytelnicy: dlaczego?
15Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~bebok31 2016-12-22
09:50:44
Bardzo ciekawy pomysł.Bardzo fajna restauracja pyszne jedzenie wspaniały wystrój.