Fenomen śląskiego menu wigilijnego polega na tym, że na jego podstawie możemy odtworzyć tradycyjny śląski jadłospis – mówi historyk i autor książek o Śląsku Marek Szołtysek.
I tak, na liście potraw, o których możemy powiedzieć, że są rdzennie śląskie, są: zupa siemieniotka, karp, kapusta, makówki i moczka.
Skąd dotarły do nas te potrawy i jak się je kiedyś przygotowywało przeczytacie w wywiadzie świątecznym, którego udzielił nam Marek Szołtysek>>
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
17-letni Kamil chciał zrobić dla rodziny grilla. Jest poważnie poparzony. Jego mama prosi o wsparcie
25695Zatankował 230 litrów paliwa i odjechał bez płacenia. Poznajecie go?
18947Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest w Rybniku i ile kosztują?
18589Co tam nowego u „mistrzów” parkowania? Są nowe zdjęcia ich „dokonań”
15896Padają ryby w Zalewie Rybnickim. Jaki jest powód?
15613Wyprowadzał psa bez smyczy. Właściciel agresywnego czworonoga chciał przechytrzyć strażników
+166 / -11Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
+145 / -20Grzegorz J. usłyszał wyrok: 2,5 roku więzienia!
+155 / -47Ruszyła II tura wyborów! Zapraszamy na wieczór wyborczy w Rybnik.com.pl
+116 / -11Gwałt na małoletniej w Rybniku. Kryminalni zatrzymali dwóch mężczyzn
+105 / -9Znamy kandydatów do Parlamentu Europejskiego. Kto startuje z naszego okręgu?
38Kierowcy mają powody do radości. "Kierunek zmian na pylonach może cieszyć"
31Senat również za językiem śląskim. Teraz czas na decyzję prezydenta Dudy
17Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest w Rybniku i ile kosztują?
17Nowiny: teren „rekreacyjny” za Górką dla Burka został odgrodzony. Czytelnicy: dlaczego?
15Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~cige 2011-12-23
01:51:30
Ja.
~ 2011-12-23
06:06:38
~spadochron "ty jak coś chlapniesz" :P
~ 2011-12-23
06:49:31
... chyba konopiotka... siemieniotka pierwsze słysze.
~werkk 2011-12-23
07:34:56
Masz racje na Śląsku nazywała się konopiotka. Nagle Marek Sołtysek stał się wielkim orędownikiem gwary śląskiej, ja przypomnę mu porzekadło "nie pamięta wół jak cielęciem był" panie Marku są byli uczniowie. którzy pamiętaj jak pan tępił ludzi za śląska gwarę
~ddd 2011-12-23
07:56:28
bez moczki i karpia ni ma świąt, dobrze godom? ;p xD
~respect 2011-12-23
08:52:08
dobrze godosz!
~damian 2011-12-23
09:07:56
co tam potrawy jo żem wioł 7 00 zł kreydu i jakda do ustronia na wigilio pozdrawiam wszystkich zaradnych
~ 2011-12-23
09:56:47
Gotuje się konopie a nie siemię,dlatego na śląsku to jest konopiotka.
~ 2011-12-23
10:14:54
konopiota jest super szczegolnie z kasza gryczana
~czarny_julek 2011-12-23
14:06:35
Tylko ZUPA RYBNA :) Oczywiście z głów rybich :)
Zdrowych, pogodnych i radosnych świąt życzę :) :) :)
~Porta 2011-12-23
14:35:13
~geryPL i werkk: zacznijcie czytac ze zrozumieniem. "Kapusta i karp stanowiły drugie danie. A na pierwsze, najczęściej na Śląsku podawano siemieniotkę lub konopiotkę, czyli zupę z siemienia lnianego" Z tego co mi wiadomo w roznych miejscach na Śląsku roznie sie godo, tak jak w Rybniku jest moczka a kaj indziej sie godo bryja. Jakbys posluchol ludzi z Wodzislawia i tych za Tarnowskimi Gorami, to ich slonsko godga fes sie rozni.
~exitcosmo 2011-12-23
16:14:57
Z tego co widzę , pod Mc`Drive i Pizza Hut dominują wiejskie hanysiątka więc i na ich stole wigilijnym znajdzie się plastik do jedzenia
~ 2011-12-23
16:53:24
~Porta ... ja yhm bryja... chyba u tych zamojskich hanysów sie tak godo.
~dominika40 2011-12-23
17:32:38
~Porta-mie sie zdo, że bryja to jest moczka ale z dodatkiem suszonych gruszek,a bez gruszek suszonych toje moczka.
~margaretka27 2011-12-23
20:29:12
moczka to jest moczka -piernik zasmażka itd. w każdej chałpie inno i niepowtażalno i u każdego hanysa w rodzinnym domu najlepszo:) bryja to zas jest kompot z tzw szuszu glownie śliwki:) Pozdrawiom
~sianio 2011-12-23
20:56:16
Coły czas żech godoł że hanysy żerom byle co,byle przeżyć.Toć pierońskie ciule jest jeszcze barszcz z uszkami,pierogi z kapustą,śledz smażony w occie,ryba po grecku.Czy Wy musicie wcinać cały czas ta moczka.Otfierejta się na świat ba tam jest przyszłość.Zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia dla Wszystkich Hanysów i Goroli przesyła Sianio,Stały bywalec tego forum.
~Woziwoda 2011-12-24
01:18:51
Moja mama jest spode Pszczyny i żodnej moczki nie robiła. Kilka razy próbowała bo to nic wielkigo namieszać roztomajtych bakaliów do piernikowej cioplyty ale od czasów jak już cukier i słodycze biera po lekku, moczka tyż obchodza z daleka. I już na wilji u nas nie pokazuje.