Restauratorzy z którymi rozmawialiśmy przyznają, że choć nadal większość gospodarstw domowych stawia na samodzielne przygotowanie potraw, to ilość zleceń cateringowych na wigilię z roku na rok rośnie. - Klienci w rozmowach z nami przyznają, że decydują się na nasze usługi z braku czasu albo po prostu dla tego, że sami nie potrafią przygotować smacznych i atrakcyjnych potraw – mówi Dawid Koczy właściciel restauracji Taaka Ryba z Suminy.
Jakie dania najczęściej zamawiane są przez mieszkańców naszego regionu na wigilijny stół? - Dominują raczej tradycyjne gusta. Przeważają zamówienia na pierogi czy krokiety – wyjaśnia Michalina Fajkis z restauracji „Pasja” z Rybnika.
Dawid Koczy zwraca jednak uwagę, że zaczynają się pojawiać zapytania o nietypowe potrawy. - Widać, że ludzie chcą spróbować czegoś nowego i próbują łączyć tradycję z nowoczesnością – twierdzi restaurator.
Na potwierdzenie tego szef kuchni Taakiej Ryby - Łukasz Szymon Gamoń zdradza, że w tym roku przygotowywał na przykład bigos z czerwonej kapusty z wędzonym karpiem. Wśród świątecznych wariacji były też ziemniaki z makiem i anyżem, smażony karp w pistacjach, a wokół dania leżały smardze, palona kora anyżu i cynamon.
A jak jest w Waszych domach? Sami przygotowujecie wigilijne dania, czy też zamawiacie je w restauracjach? A może prosicie swoje mamy i babcie o przygotowanie potraw? Czy podobają Wam się nowoczesne wersje tradycyjnych potraw?
Oddanych głosów: 856
Tagi: Boże Narodzenie, Święta Bożego Narodzenia, wigilia, wigilijne potrawy, catering, Taaka Ryba, Pasja, jedzenie
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
17-letni Kamil chciał zrobić dla rodziny grilla. Jest poważnie poparzony. Jego mama prosi o wsparcie
25645Zatankował 230 litrów paliwa i odjechał bez płacenia. Poznajecie go?
18667Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest w Rybniku i ile kosztują?
18573Co tam nowego u „mistrzów” parkowania? Są nowe zdjęcia ich „dokonań”
15891Padają ryby w Zalewie Rybnickim. Jaki jest powód?
15608Wyprowadzał psa bez smyczy. Właściciel agresywnego czworonoga chciał przechytrzyć strażników
+166 / -11Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
+145 / -20Grzegorz J. usłyszał wyrok: 2,5 roku więzienia!
+155 / -47Ruszyła II tura wyborów! Zapraszamy na wieczór wyborczy w Rybnik.com.pl
+116 / -11Gwałt na małoletniej w Rybniku. Kryminalni zatrzymali dwóch mężczyzn
+105 / -9Znamy kandydatów do Parlamentu Europejskiego. Kto startuje z naszego okręgu?
38Kierowcy mają powody do radości. "Kierunek zmian na pylonach może cieszyć"
30Senat również za językiem śląskim. Teraz czas na decyzję prezydenta Dudy
17Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest w Rybniku i ile kosztują?
17Nowiny: teren „rekreacyjny” za Górką dla Burka został odgrodzony. Czytelnicy: dlaczego?
15Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~Tythor90 2015-12-23
18:38:42
No no Łukaszu! :D Brawo!
~Luiza 2015-12-23
19:35:58
Ja tam wolę sama gotować świąteczne potrawy...ale rozumię, człowiek coraz bardziej zagoniony...
~niuti 2015-12-23
19:38:59
o matko! z braku czasu ....masakra. Jest czas w ogóle na wyciszenie i odpoczynek podczas tych Świąt, czy tylko hucpa, gonitwa i byle do przodu??
~ 2015-12-23
19:48:16
No właśnie jest odpoczynek i wyciszenie jak nie trzeba stać przy garach :)
~donia96 2015-12-23
19:52:10
W tych czasach najlepiej dać prywatniej firmie zrobić potrawy na wigilie bo wielkie paniczki nie potrafią nić zrobić samemu
~ 2015-12-23
20:34:15
PKB rośnie :) Donia, ty na pewno też sama szyjesz ubrania sobie i rodzinie (kupują w sklepach tylko paniczki ;) )
~Dador 2015-12-23
21:37:52
Co za czasy nastały, że ludzie ze swoim wścibstwem jeszcze innym do talerza zaglądają. Jak ktoś ma ochotę zamówić całą wigilię w firmie, to co komu do tego. Chce, niech płaci, inny ma robotę i zysk. Wszędzie wokoło zazdrość i patrzenie w cudzie życie, portfel i do tego jeszcze w talerz.
~sonia020477 2015-12-23
22:35:15
Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.
~bebok31 2015-12-25
11:52:29
Znam Cię Łukaszu z BB i trzymaj tak dalej !!Twoja kuchnia i potrawy na prawde godne .. Będziemy na pewno wpadać z Bielska bo coś ten wasz Rybnik widzę średnio ..